close

Meer dan de helft van de kankerpatiënten lijdt aan dysfagie

Dysfagie is een veel voorkomende complicatie bij debehandeling van de hoofd- en halskankers. Hoe zit het met de andere kankers?

Er zijn weinig gegevens over de prevalentie van dysfagie en orale complicaties bij patiënten die behandeld worden voor kanker. Deze symptomen kunnen echter ondergediagnosticeerd en dus niet behandeld zijn. Als we de gevolgen van al deze symptomen kennen, lijkt het essentieel om na te gaan of ze al dan niet aanwezig zijn.  

Veertien soorten kanker onderzocht

Een transversale studie ging de uitdaging aan in een kankercentrum in Australië en de gegevens van 239 patiënten onder behandeling voor 14 kankertypes werden verzameld. De aanwezigheid van dysfagie werd geïdentificeerd door middel van een gedetailleerde vragenlijst die door de patiënten werden ingevuld.

Dysphagie aanwezig bij 7 soorten kankers

Resultaten : 54% meldde symptomen van dysfagie, 20% enkel met vloeistoffen en 46% enkel met vaste voeding. Patiënten met hoofd- en halskanker meldden vaker dysfagie (89%), gevolgd door de patiënten met longkanker (78%), bot- en weke delen kanker (73%), kanker van het bovenste maagdarmkanaal (67%), colorectaal- (62%), huid- (55%), en borstkanker (31,8%).

De dysfagie was ernstig bij 41% van de proefpersonen, matig bij 33% en mild bij 26%. Wanneer de patiënten met hoofd- en halskanker buiten beschouwing werden gelaten, zijn de cijfers in wezen dezelfde (33%, 37% et 30%).

Orale complicaties bevorderen dysfagie

De meest voorkomende orale complicaties bijalle soorten kanker waren: smaakveranderingen (62%), xerostomie (56%), stemveranderingen (37%), geurveranderingen (35%), dik speeksel (33%), problemen met tanden of kunstgebit (25%), mond- en keelpijn (20%) en constante en onvrijwillige samentrekking van de kaakspieren (trismus - 19%).

Sommige hiervan, zoals xerostomie, problemen met tanden of kunstgebit, mond- en keelpijn en dik speeksel leidden tot problemen bij het kauwen en slikken. Meer dan 20 % van de proefpersonen met een droge mond of mondpijn leed aan ernstige dysfagie.

Symptomen die tenslotte heel vaak voorkomen

Deze studie toont aan dat dysfagie (vooral voor vaste voeding) en orale complicaties heel vaak voorkomen bij kankerpatiënten en niet alleen bij patiënten met hoofd- en halskanker. Deze symptomen komen vaak tegelijk voor en zijn gerelateerd.

Complicaties in verband met bijwerkingen van de behandeling zijn vaak onvermijdelijk. Daarom is het ook noodzakelijk om het bewustzijn en de herkenning van deze symptomen te verbeteren om patiënten een adequate behandeling te verzekeren.

 

The prevalence of patient-reported dysphagia and oral complications in cancer patients. Frowen J, Hughes R, Skeat J. Support Care Cancer. 2019 Jun 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31203510