close

Broosheid: Voedingsstrategieën om dit te voorkomen

De vergrijzing van de bevolking kondigt een enorme toename aan van de broosheid en een grotere behoefte aan professionals en gespecialiseerde zorgstructuren. De essentiële informatie over de wetenschappelijk geteste middelen om dit syndroom te voorkomen en te verlichten.

Het broosheidssyndroom wordt gekenmerkt door een functionele achteruitgang, die over het algemeen begint na de leeftijd van 65 jaar en leidt tot een afname van de autonomie en dus hulp bij alledaagse activiteiten vereist. De diagnose wordt gesteld door de aanwezigheid van ten minste drie van de volgende vijf criteria: gewichtsverlies, uitputting, zwakte, traagheid en inactiviteit.

Slechte voeding is de oorzaak

Onder de factoren die de grootste invloed lijken te hebben op het risico op het ontwikkelen van broosheid zijn calorie-inname, eiwitinname, vitamine D, E, C, B6 en foliumzuur. Lage innames werden in verschillende epidemiologische studies in verband gebracht met een hoger risico op broosheid.

Voorlopig is er geen curatieve behandeling voor broosheid. De inspanningen zijn meer gericht op preventie en de behandeling van symptomen zoals sarcopenie (progressieve en algemene afname van spiermassa, kracht en fysieke prestaties bij ouderen).

Voedingsaanpakken combineren

De wetenschappeijk bewezen meest efficiënte bijdrages zijn tot nu toe die waarbij lichaamsbeweging en voeding worden geïntegreerd. Volgens de door de auteurs geciteerde studies:

  • De consumptie van olijfolie heeft een positieve impact op de vermindering van de ontstekingsmediatoren (TNF-alpha et Il-6).
  • De eiwitsuppletie (30g meer per dag, ongeacht de bron of de aminozuursamenstelling) draagt bij aan het behoud van de spiermassa, verbetert de loopsnelheid, de houding en de grijpkracht. Wanneer fysieke weerstandactiviteiten ermee gepaard gaat, worden betere resultaten opgemerkt.
  • Vitamine D speelt een bijzonder interessante rol op de botstructuur en zorgt voor een verbetering van de appendiculaire spiermassa en het opstaan.
  • Lange keten omega-3 worden geassocieerd met een beter behoud van de spiermassa en een verbeterde loopsnelheid en mobiliteit.
  • Een aantal studies hebben met succes combinaties van ijzer, foliumzuur, vitamines B6, B12, D en calcium of een mengsel van L-leucine, cholecalciferol, triglyceriden met lange en middellange keten getest.

Ten slotte blijkt het voedingsadvies voor ouderen ook doeltreffend te zijn, vooal als ze aan ondervoeding lijden.

 

Bron: Dietary Factors Associated with Frailty in Old Adults: A Review of Nutritional Interventions to Prevent Frailty Development. Hernández Morante JJ, Gómez Martínez C, Morillas-Ruiz JM. Nutrients. 2019 Jan 5;11(1). pii: E102. https://preview.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30621313