close

Hoe hiermee dagelijks omgaan ?

Dysfagie : waarschuwingssignalen detecteren

Vergeet de verschuilde factoren niet !

  •         Weigering om te eten of te drinken, verlenging van de maaltijdsduur
  •         Brutaal gewichtsverlies
  •         Uitdroging
  •         Pneumopathieën
  •         Ondervoeding…

Aanpassingsstrategieën voor slikstoornissen

Voor een dagelijkse gevaarloze hydratatie van ouderen, is het noodzakelijk om rekening te houden  met verschillende punten:

  •         Het belang van de postuur van de patiënt om de luchtwegen te beschermen tijdens het slikken : het hoofd doen zakken en de kin doen intrekken, zittend en met een rechte rug. De hulpverlener moet op dezelfde hoogte zijn als de patiënt.
  •         De stimulatie door het prikken, gas, zure smaak en temperatuur (warm of koud) hebben een invloed op het prestatievermogen van het slikken en zullen het risico op verslikkingen verminderen. Hoe kouder de vloeistof, hoe meer smaak, meer geur, hoe sneller en sterker het slikken zal gebeuren.
  •         Het indikken van de vloeistoffen om de doorstromingssnelheid in de keel te vertragen (om de larynx tijd te geven om te sluiten) en tegelijkertijd de slikreflex te stimuleren door de smaak. De stimulatie en de vertraging hebben een impact op de kwaliteit en de efficiëntie van het slikken die het risico op verslikking doen zakken of zelfs voorkomen.

 

Om de, voor de patiënt juiste indikkingsgraad van de vloeistof te definiëren, heeft Nutrisens Medical het D.S.A. pack ontwikkeld die 4 soorten vloeistoffen gebruikt gaande van vloeibaar plat water tot ingedikt water.

 

De aanpassing van de voedseltexturen is ook noodzakelijk voor het handhaven van de dagelijkse nutritionele inname en om het risico op ondervoeding van ouderen tegen te gaan. Volgens de ernst van de slikstoornis zal er moeten overgegaan worden naar een voeding met gewijzigde textuur:

  •         Gemixte textuur : de textuur is homogeen, met vlees en groeten van dikke consistentie ; ze kunnen in het bord zowel gemengd of gescheiden zijn (korrelgrootte kleiner dan 0,1 cm)
  •         Gemalen textuur : het vlees is gemalen, de groenten zijn al dan niet (indien mals) gemalen ; vlees en groenten zijn in het bord gescheiden (korrelgrootte is gelijk aan 0,2 cm)
  •         Fijn gemalen textuur : het vlees evenals de groeten zijn gemalen (korrelgrootte 0,3); vlees en groenten zijn in het bord gescheiden (korrelgrootte is gelijk aan 0,3 cm)
  •         Gehakte textuur : enkel het vlees wordt gehakt tenzij het eiwitelement mals is (korrelgrootte kleiner dan 0,5 cm)