Ondervoeding zou 5 tot 10 % van de thuiswonende ouderen treffen. Dit cijfer is waarschijnlijk aan de lage kant gezien de verscheidenheid aan thuiswonenden (autonoom/afhankelijk). Deze ondervoeding verhoogt echter het risico op ziekenhuisopname. Kan het voorschrijven van Orale Voedingssupplementen (OVS) de situatie veranderen? Dit is het onderwerp van een recente Franse studie (ENNIGME).
De studie omvatte 191 thuiswonende ondervoede patiënten van 70 jaar en meer (criteria van de Franse Haute Autorité de Santé): 133 patiënten kregen OVS (voorgeschreven door hun huisarts) en 58 patiënten namen geen OVS.
Maar degenen die OVS voorgeschreven kregen, waren het meest afhankelijk (significant), hadden een kleinere eetlust (significant), een lagere levenskwaliteit (significant) en een minder goede perceptie van hun gezondheid (significant).
Na 1 maand was de naleving 83,5% en na 6 maanden werd de eetlust (significant) beter in de OVS-groep.
Inzake het risico van ziekenhuisopname, waren de calorieën en eiwitten die via de OVS ingenomen werden cruciaal:
De gezondheidskosten binnen de OVS-groep werden gehalveerd wanneer de OVS goed werden geconsumeerd en meer dan 500 kcal/dag leverden (1389 €) in vergelijking met de OVS die minder goed werden geconsumeerd en minder dan 500 kcal/dag leverden (3502 €, aanzienlijk verschil). Alle OVS in aanmerking genomen, was er geen kostenverschil tussen de groepen met en zonder OVS (2732 € vs. 2345 €, p = 0,48).
Uit deze studie blijkt dat de huisartsen OVS voorschrijven bij de meest afhankelijke en anorexische ondervoede ouderen, met het hoogste risico op ziekenhuisopname. Het voorschrijven van OVS brengt geen extra kosten met zich mee. Integendeel, een goede naleving van de behandeling (hoge energie- en eiwitinname) gaat gepaard met een vermindering van het risico op ziekenhuisopname en gezondheidskosten.
La compliance à la complémentation nutritionnelle orale diminue le risque d’hospitalisation chez les patients âgés dénutris vivant à domicile, sans augmenter les coûts : étude ENNIGME D. Seguy, H. Hubert, J. Robert, J. -P. Meunier, O Guerin, A. Raynaud-Simon. Nutrition Clinique et Métabolisme, 33(1), 2019 https://doi.org/10.1016/j.nupar.2019.01.247