Gluten is een elastische en viskeuze eiwitmassa die aangetroffen wordt in de korrels van meerdere granen, waaronder tarwe (gewone tarwe, spelt, …), rogge, gerst, haver.
Cœliakie is een permanente intolerantie voor gluten en verwante eiwitten. Het veroorzaakt letsels in de dunne darm en een atrofie van het darmslijmvlies. Dit resulteert in slechte absorptie van voedsel en dus voedselgebreken. Deze ziekte is heden een van de meest voorkomende spijsverteringsziektes in Frankrijk. De kennis over deze ziekte heeft de afgelopen tien jaar veel vooruitgang geboekt maar de enige gekende behandeling blijft een levenslange totale uitsluiting van gluten. Gluten intolerantie moet echter niet verward worden met allergieën voor tarwe en gluten, die zeldzamer zijn en die betrekking hebben op andere immuunmechanismen ,met name reacties op immunoglobuline E (Quincke’s oedeem, …).
Naar schatting is, in Europa, één op de 30 mensen getroffen door glutenintolerantie. Deze pathologie is ook sterk aanwezig in de Verenigde Staten en in Noord-Afrika. In Frankrijk worden vandaag 60 000 mensen opgegeven als glutenintolerant, terwijl 600 000 mensen naar schatting getroffen maar niet gedetecteerd zijn.
Deze ziekte treft kinderen maar ook steeds meer volwassenen, ook 60-plussers. De symptomen kunnen op elk moment van het leven verschijnen. In de kindertijd wordt het echter het vaakst ontdekt tussen 6 maand en 2 jaar na de introductie van gluten in het dieet. Bij volwassenen verschijnt het meestal tussen 20 en 40 jaar, meestal na een bijzondere gebeurtenis in het leven van de persoon.
Hoe vroeger de diagnose wordt gesteld, hoe kleiner de letsels op de dunne darm. Na de diagnose duurt het ongeveer 2 tot 3 maanden voordat het kind een gezonde darmstructuur terugkrijgt, tegen 2 tot 3 jaar voor een volwassene. Het kind vindt dus snel zijn capaciteiten terug en de symptomen zijn zo goed als teniet gedaan.
De oorzaak kan ook genetisch zijn. Daarom is het aanbevolen, indien er een gediagnosticeerd geval van coeliakie in de familie is, de rest van de familie te laten onderzoeken.
Bij jonge kinderen komen diarree, buikpijn en regelmatige vermoeidheid vaak voor en kunnen tot een soort depressie leiden. Een slechte voedingsabsorptie kan een langzamere groei in gewicht en grootte veroorzaken.
Bij oudere kinderen kunnen de symptomen van de ziekte beperkt zijn tot een kleine gestalte, late puberteit of gewrichtspijn.
Screening van de ziekte gebeurt vóór een glutenvrij dieet. Een bloedanalyse moet aan de arts gevraagd worden om de aanwezigheid van antilichamen op te sporen. Indien deze vastgesteld werd, zal de biopsie de glutenintolerantie bevestigen.
We kunnen zonder gluten heel goed leven maar men moet leren om zorgvuldig de etiketten van de voedselwaren te bekijken (producten met gluten of tarwezetmeel uitsluiten).
De behandeling komt neer op een definitieve uitsluiting van gluten. Dit dieet verbetert in de beginperiode onmiddellijk de levenskwaliteit van de patiënten. Het is noodzakelijk om buitenhuis bijzonder oplettend te zijn (schoolkantines, restaurant, vrienden, …). U kunt diëtisten contacteren voor advies over de keuze van het voedsel en voor een opvolging. U kunt kosteloos contact opnemen met onze diëtiste Marine en haar uw vragen stellen op het nummer + 33 4 82 78 01 53.
Om te koken zullen we de tarwebloem vervangen door maïs-, rijst- of kastanjebloem. In de winkels zullen we zoeken naar het Europees logo van de « doorstreepte korenaar » verstrekt door AFDIAG (Franse vereniging voor glutenintolerante personen) om aan te duiden dat een product glutenvrij is. Zoals toegestaan door de Europese regelgeving moet de residuele drempelwaarde van een “glutenvrij” product onder 20mg/kg zijn.