Voedselintolerantie is een specifieke vorm van voedselallergie die het immuunsysteem inschakelt. Een allergeen veroorzaakt een kettingreactie in het immuunsysteem, wat resulteert in het vrijkomen van antilichamen. Deze antilichamen veroorzaken op hun beurt de afscheiding van andere moleculen, zoals histamine, die de vrije loop geven aan verscheidene symptomen : loopneus, hoestbui, niezen of jeuk. Voedselallergieën zijn vaak erfelijk en meestal vroeg geïdentificeerd.
Voedselintolerantie impliceert het metabolisme maar niet het immuunsysteem. Een goed voorbeeld is lactose-intolerantie, waarbij sommige mensen een tekort aan lactase hebben, een spijsverteringsenzym dat suikers in de melk afbreekt.
*Bron : PNNS
Allergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem na contact met een voedingsmiddel (aanraking, inname). Bij de allergische persoon wordt het normaliter gevaarloos voedsel door het organisme gezien als een bedreiging waartegen het zich moet verdedigen. Inderdaad, het voedselallergeen bevat verscheidene eiwitten (allergenen) waarop het organisme gaat reageren door verschillende symptomen te ontwikkelen. Het kan gaan om :
Anafylactische schock is de meest ernstige vorm van allergie : verscheidene symptomen worden waargenomen, variërend van eenvoudige netelkoorts tot longoedeem. Medische bijstand is dan noodzakelijk, want de persoon verkeert in levensgevaar. De voedingsmiddelen die dit veroorzaken en de symptomen variëren in functie van de leeftijd, maar de latentietijd is voor iedereen identiek : van enkele minuten tot 2 uur na inname van het voedingsmiddel.